Cultuurportal

Klassiek

Prinsengrachtconcert 2015

Het Prinsengrachtconcert 2015 bestaat traditiegetrouw weer uit een sprankelend kinderprogramma en een spectaculair voor- en hoofdprogramma, waarvan AVROTROS op zaterdag 22 augustus de 34ste editie uitzendt op NPO 2. Met dit jaar pianist Alexandre Tharaud als solist!

Het Prinsengrachtconcert is een buitenconcert met klassieke muziek dat sinds 1981 jaarlijks in augustus gehouden wordt op de Prinsengracht in Amsterdam. Het concert vindt in de open lucht plaats op een ponton voor Hotel Pulitzer. Het concert is gratis toegankelijk en de gracht ligt dan vol met boten met publiek. Sinds 1984 zendt de AVROTROS het concert uit op televisie. Het concert wordt traditioneel afgesloten met een versie van Aan de Amsterdamse grachten. Solist van het Prinsengrachtconcert 2015 is Alexandre Tharaud.

Alexandre Tharaud kijkt uit naar het Prinsengrachtconcert: Zoals voor alle Parijzenaars heeft Amsterdam diep in mij altijd een smaak van het paradijs gehad. Dus wat een plezier en wat een eer het Prinsengrachtconcert met u te komen vieren. Ik zal door mijn vrienden worden omringd voor een programma waar ik zoveel van hou, met een mengeling van klassieke muziek, flamenco en het Franse chanson. Een concert vol met verrassingen, dat, naar ik hoop, recht zal doen aan dit evenement.

Zaterdag 22 augustus, 17.00 uur
MIDDAGPROGRAMMA: KINDERPRINSENGRACHTCONCERT


Onder leiding van Edwin Schimscheimer worden drie toptalenten, violiste Anna Schultsz, altsaxofonist Benjamin Farber en pianist Radu Ratering, begeleid door een spetterend ensemble met musici van het JeugdOrkest Nederland. Ze spelen samen met Nick & Simon, Edsilia Rombley en Julia Zahra, winnares van The Voice of Holland 2013.

Wil je erbij zijn?
Het concert is vrij toegankelijk en te zien vanaf de kade rondom de gracht. Er zijn ook een aantal plaatsen op het ponton beschikbaar. Wil je hier op kans maken, stuur dan een mail naar kinderprinsengracht@avrotros.nl.Wees er snel bij want vol is vol!

Uitzending bij ZAPP: zaterdagmiddag 22 augustus op NPO 3

Terugkijken van eerdere edities: via zapp.nl/kinderprinsengrachtconcert

Zaterdag 22 augustus, 20.00 uur
VOORPROGRAMMA: PRINSENGRACHTCONCERT - Rosanne van Sandwijk


Het voorprogramma van het Prinsengrachtconcert wordt dit jaar verzorgd door de Nederlandse mezzosopraan Rosanne van Sandwijk. Zij won vorig jaar de Grachtenfestivalprijs 2014, die wordt uitgereikt aan een jonge musicus aan het begin van een veelbelovende internationale carriere. Zij wordt begeleid door pianist Michael Nundel. Hou de site in de gaten voor het programma.

LIVE te volgen via www.avrotros.nl/prinsengrachtconcert en NPO Cultura en te beluisteren op NPO Radio 4.

Zaterdag 22 augustus, 21.20 uur
HOOFDPROGRAMMA: PRINSENGRACHTCONCERT - Alexandre Tharaud


De Franse pianist Alexandre Tharaud is dit jaar de ster van alweer de 34e editie van het Prinsengrachtconcert. Hij treedt op samen met vier muzikale vrienden om de duizenden toeschouwers op de kade en op het water van de Prinsengracht weer een prachtige muzikale avond te bezorgen.

Alexandre Tharaud
De Franse pianist Alexandre Tharaud (1968) groeide op in de Parijse theaters, als kind van een balletdanseres en bariton. Vanaf zijn vijfde ging hij naar een klein Conservatorium in Parijs. Daar leerde hij onder meer dat zijn armen moesten fungeren als buizen waardoor het water van mijn lichaam naar de piano zou stromen.

Rond zijn dertigste besloot hij een radicale stap te nemen: hij deed zijn piano het huis uit. De meeste mensen werken buitenshuis, dus waarom zou hij dat niet doen? En het bevalt hem prima zo. Met een piano thuis is de verleiding om te improviseren voor hem te groot. Het is net als bij een echtpaar; je moet het verrassingselement in de relatie weten te bewaren, weten wat het is om elkaar te verliezen om elkaar daarna weer beter terug te vinden. De concentratie als hij dan echt op het podium achter een vleugel zit, is des te groter. Thuis bestudeert hij noten en achtergronden.

Zijn grote doorbraak kwam volgens hemzelf toen in 2001 zijn CD met opnames van Rameau verscheen. Inmiddels floreert zijn internationale carriere met optredens in de Verenigde Staten (o.a.Carnegie Hall), Europa en Azie. Hij heeft meer dan dertig cd's op zijn naam staan, met werk van uiteenlopende componisten. In het najaar van 2015 verschijnt zijn opname van de Goldberg Variaties van J.S. Bach. Daarnaast publiceerde hij een boek getiteld 'Piano Intime'.

In 2012 speelde Tharaud mee in de speelfim 'Amour' van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke, waarbij Tharaud zichzelf speelde als voormalig pianoleerling van de hoofdpersoon. Een mooie ervaring voor Alexandre, maar hij benadrukt dat het voor hem niet het begin is van een filmcarriere! Tharaud speelde ook de soundtrack voor die film. En hij speelt Bach op de op de cd Fifty Shades of Grey; The Classical Album, met muziek die speciaal is geselecteerd door schrijfster E. L. James om naar te luisteren tijdens het lezen van de beroemde trilogie.

Wil je weten met wie Alexandre gaat optreden of wat het programma is? Hou de site in de gaten!

Het Prinsengrachtconcert wordt op 22 augustus 2015 om 21.20 uur live uitgezonden op NPO 2. Ook live te volgen via www.avrotros.nl/prinsengrachtconcert en NPO Cultura en te beluisteren op NPO Radio 4.

BEKIJK HET PRINSENGRACHTCONCERT ARCHIEF met hoogtepunten uit de afgelopen jaren!

Reageer

Toon alle reacties

Kijk ook eens naar