Cultuurportal

Klassiek

Prinsengrachtconcert 2015

Het Prinsengrachtconcert 2015, waarvan AVROTROS op zaterdag 22 augustus de 34ste editie uitzendt op NPO 2, verwelkomt pianist Alexandre Tharaud als solist!

Het Prinsengrachtconcert is een buitenconcert met klassieke muziek dat sinds 1981 jaarlijks in augustus gehouden wordt op de Prinsengracht in Amsterdam. Het concert vindt in de open lucht plaats op een ponton voor Hotel Pulitzer. Het concert is gratis toegankelijk en de gracht ligt dan vol met boten met publiek. Sinds 1984 zendt de AVROTROS het concert uit op televisie. Het concert wordt traditioneel afgesloten met een versie van Aan de Amsterdamse grachten. Solist van het Prinsengrachtconcert 2015 is Alexandre Tharaud.

Alexandre Tharaud kijkt uit naar het Prinsengrachtconcert: "Zoals voor alle Parijzenaars heeft Amsterdam diep in mij altijd een smaak van het paradijs gehad. Dus wat een plezier en wat een eer het Prinsengrachtconcert met u te komen vieren. Ik zal door mijn vrienden worden omringd voor een programma waar ik zoveel van hou, met een mengeling van klassieke muziek, flamenco en het Franse chanson. Een concert vol met verrassingen, dat, naar ik hoop, recht zal doen aan dit evenement.”

Alexandre Tharaud
Het jaar 2015 is voor Tharaud goed begonnen: hij toerde door de Verenigde Staten en speelde in Carnegie Hall in New York, Symphony Hall in Boston, Walt Disney Hall in Los Angeles en speelde met het Atlanta Symphony Orchestra en het Philadelphia Orchestra. Alexandre’s internationale carrière floreerde met concertengagementen in o.a. Scandinavië, Duitsland, Polen, Zwitserland, de Benelux (waar hij in april 2015 zijn debuut maakt in de serie Meesterpianisten in Amsterdam en in 2015/16 artist-in-residence van het Muziekgebouw Eindhoven zal zijn) en Spanje (o.a. een concert in de Great Performers cyclus in het Auditorio Nacional in Madrid) In het najaar van 2015 verschijnt op Tharauds opname van de Goldberg Variaties van J.S. Bach. Tijdens recente seizoenen maakte Alexandre zijn eerste grote tournee door China, maakte hij zijn debuut (als solist) bij de BBC Proms (met het BBC Philharmonic o.l.v. Juanjo Mena), realiseerde hij een bijzonder project getiteld ‘Domaine Privé’ in de Cité de la Musique, verscheen zijn boek ‘Piano Intime’, en de film 'Le Temps Dérobé’ door de Zwitserse regisseur Raphaëlle Aellig-Régnier. Als solist met orkest trad Tharaud hij op met vele belangrijke Franse orkesten.

Het Prinsengrachtconcert wordt op 22 augustus 2015 om 21.20 uur live uitgezonden op NPO 2.

Reageer

Toon alle reacties

Kijk ook eens naar